Mensen opvoeden tot volwaardige burgers. Dat was wat Betje Wolff en Aagje Deken met hun achttiende-eeuwse briefromans nastreefden. Honderd jaar later keek de Tachtiger Willem Kloos heel anders aan tegen zijn positie als schrijver. Met zijn dichtregel ‘Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten’ zette hij zich af tegen meer maatschappelijk gerichte auteurs. 
 
In Romantici en revolutionairen nemen Rick Honings en Lotte Jensen twee eeuwen schrijverschap onder de loep. Sommigen wilden de wereld verbeteren en streefden hoge idealen na, anderen keerden zich er liever van het aards gewoel af om zich op hogere sferen te richten. 
Dit rijk geïllustreerde boek stelt de positie van de auteur in de samenleving centraal. Daarmee biedt het een vernieuwend overzicht van de Nederlandse literatuur van de achttiende en negentiende eeuw. Van dominee-dichter tot humorist, van idealist tot sentimentalist en van nationalist tot feminist.​ Bekijk hier een vlog over het boek of beluister het interview bij dr Kelder en co. Lees hier recensies in Vrij Nederland, Tzum en De Volkskrant of bekijk de video van de boekpresentatie. Het boek is online beschikbaar via: https://www.dbnl.org/tekst/honi021roma01_01/index.php