Sporen in de Nederlandse samenleving. Onder redactie van Lotte Jensen (Amsterdam: De Bezige Bij, 2020).
In het rijk geïllustreerde Napoleons nalatenschap laten historici, cultuurwetenschappers en andere specialisten zien hoe Napoleons erfenis ons land heeft gevormd – in de politiek, de rechtspraak, het onderwijs, het waterbeheer en de cultuur.
Het verlangen naar geborgenheid. Beatrice de Graaf & Lotte Jensen (Deventer: De Kring, 2019)
Wanneer voelen we ons veilig? Beatrice de Graaf onderzoekt hoe wij omgaan met dreiging en terreur en Lotte Jensen vraagt zich af wat de dagelijkse berichten over klimaatverandering en zeespiegelstijging in ons land achter de dijken betekenen voor ons gevoel van veiligheid.
De geschiedenis van Nederland is onlosmakelijk verbonden met overstromingen en watersnoodrampen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421, de Kerstvloed van 1717 of de watersnoodramp van 1953. Ook vandaag de dag vormt het water een reële bedreiging. Velen beschouwen de strijd tegen het water dan ook als de kern van de Nederlandse identiteit. In Wij tegen het water laat Lotte Jensen zien hoe de media deze beeldvorming al eeuwenlang in stand houden. Ze bespreekt vier pijlers waarop het wij-gevoel steunt: het vaste beeldrepertoire, de rol van het koningshuis, de liefdadigheid en de nationale herinneringscultuur.
National Identity Formation in Early Modern Europe, 1600-1815. Edited by Lotte Jensen
The Roots of Nationalism challenges current international scholarly views on the formation of national identities, by offering a wide range of contributions which deal with early modern national identity formation from various European perspectives – especially in its cultural manifestations.
Vrouwentijdschriften en journalistes in Nederland in de achttiende en negentiende eeuw.
Bij uitsluiting voor de vrouwelijke seksegeschikt beschrijft de ontwikkeling van het Nederlandstalige vrouwentijdschrift vanaf de vroegste uitgaven in de achttiende eeuw tot en met 1870, jaar van oprichting van de emancipatoire bladen Ons Streven en Onze Roeping.
Helden, literatuur en natievorming in de negentiende eeuw
De verheerlijking van het verleden gaat over heldenverering in de negentiende eeuw. Het boek laat zien dat de literatuur het middel bij uitstek was om gevoelens van trots en saamhorigheid onder het volk te verspreiden.
Spannende verhalen over stoere knapen, tijdmachines, oorlog en bevrijding. De verbeelding van Leidens beleg en ontzet door de ogen van kinderboekenschrijvers in de negentiende en twintigste eeuw.
Welke strategieën zijn effectief in de communicatie rondom zeespiegelstijging? Experts uit verschillende organisaties en academische disciplines leggen verbanden tussen het verleden en heden, met het oog op een klimaatbestendige toekomst.
Jacob Simonszoon de Rijk. Editie Lotte Jensen en Tommie van Wanrooij (Nijmegen: Vantilt, 2019)
Deze nieuwe editie verschijnt ter gelegenheid van de 230ste sterfdag van Van Merken, die in haar tijd tot de beste schrijvers van Nederland werd gerekend. Tijdgenoten roemden haar dichterlijk talent en noemden haar ‘het wonder van Euroop’. Ze kan met recht de vrouwelijke Vondel van de achttiende eeuw worden genoemd.
Gedichten van Jan Fredrik Helmers (1767-1813), ter gelegenheid van zijn 250ste geboortedag. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Marinus van Hattum en Lotte Jensen
Bloemlezing uit het werk van de Amsterdamse dichter Jan Fredrik Helmers.
Collection of essays on the Peace of Utrecht, with an introduction by the editors: Renger E. de Bruin, Cornelis van der Haven, Lotte Jensen and David Onnekink.
Eenentwintig auteurs op zoek naar geluk voor Marita Mathijsen, ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde voor de Universiteit van Amsterdam. Redactie Lotte Jensen & Lisa Kuitert.